16 jan. 2012

Är stamning något att skratta över?

Handikappförbunden, HSO, har ett nära samarbete med public service (reklamfri tv och radio) och har en årlig träff där medlemsförbunden bjuds in för att träffa representanter för de olika programavdelningarna. I år var temat Kul eller kränkt

Vi fick se olika stand-up komiker med olika funktionsnedsättningar som skojade med sina problem. Det finns idag en kvinna som stammar, Nina G, som är stand-up framgångsrik komiker. Inte alls någon dålig idé, för vi hamnar verkligen i situationer som man kan skratta åt.

Och där ligger nog själva kärnan: det är skillnad mellan att skratta ÅT någon och att skratta MED någon; skillnad att skratta åt en PERSON och åt en SITUATION. Det är en sak att skoja om sin egen funktionsnedsättning, men en annan ifall någon annan gör det som i "humorprogrammet" Hjälp!.
Har ni sett avsnitt ur Tankesmedja, SVT Grotesko (med Windows CP!), CP magasinet, Mifforadio och ICA Jerry? Vad tyckte du?

Jesper Odelberg är en känd rullstolsburen komiker med en cp skada. Vid en anställningsintervju frågade man honom vad han INTE kunde, istället för, som med andra, vad man kan. Han svarade med ”Klättra på en stege.” För att sedan lägga till ”För att jag är höjdrädd.”

Det gäller att ha snabba svar till hands ifall man får en kommentar som svider. Som den feta damen som får frågan om hon är gravid. ”Nej. Inte än. Vad gör du ikväll?”

På http://www.kyrkpressen.fi/bloggar.html kan du läsa om en situation som är skrattretande, trots att det nog måste ha känts pinsamt när det hände.

På http://www.mnsu.edu/comdis/kuster/humor.html finns flera exempel.

Tänk att kunna förvandlas från en människa som är identifierad av sitt handikapp. till att vara en människa med vissa svårigheter. Och kunna skratta åt det. Inte åt oss själva, inte ens åt stamningen, för den är jobbig nog. Men visst hamnar vi i situationer som är roliga. För kan du låta bli att skratta när jag introducerar mig, "representing the Swedish ass-ass-association", eller att vilja ha sex-sex-sexton frimärken? :-)

Keep smiling and the world will smile at you. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar