7 mars 2011

Stamningsläger

I helgen som varit anordnades ännu ett läger för stammande barn och deras föräldrar och det är alltid lika givande. Att barn får leka med andra barn utan att behöva hålla tillbaka stamning, utan att behöva förklara. Att upptäcka att till och med de vuxna stammar är alltid en lika stor upptäckt för några. Tre dagar av lek, film, uppträdande och att helt enkelt få vara med andra barn som stammar. Föräldrarna förvånas över att barnen helt enkelt försvinner tillsammans och inte är med dem, det trygga området. Vilket är bra, för föräldrarna träffas för sig för att uppleva samma sak: att de inte är ensamma. De skrattar och gråter tillsammans, ser på film, diskuterar barnen och skolan, men viktigast av allt, upptäcker att de delar tankar och upplevelser med alla andra. Till sin hjälp har de logopeder och en ungdom eller vuxen som berättar hur det är att leva med stamning.

På kvällen fick barnen träffa Michael Jackson. Nåja, en tjej (!) som imiterar Michael och som MJ fan kan jag säga att hon är av de bästa, både i utseende som i uppträdande. Jag fick en chock när jag öppnade dörren och min första tanken var DETTA KAN INTE VARA SANT! Men inte nog med det: även hon gör detta ideellt och alla inkomster går till en organisation som heter Peace Parks Foundation. Boka MJ, eller åtminstone någon som knappast kan komma närmare än så. http://www.michaeljacksonentertain.se/ Du kan se henne på http://www.itsallforlove.se/ showen i Göteborg.

Det roliga var att en av barnen på lägret inte kunde sluta fråga om henne och prata om MJ. Han visste mer än jag! Att helt plötsligt hitta något som får en att glömma sin stamning och bara prata på, medan den stora artisten står där, väntar ut och tålmodigt svarar på frågor och ställer upp med både sambild och autograf är en oförglömlig upplevelse, till och med för mammam, som inte ens visste om hans kunskap om stjärnan. Det blev en sen kväll där de lärde sig om stamning och vi lärde oss om MJ, showen och välgörenhetsmålet.

Det planeras ännu ett barnläger i Visby i sommar och ett ungdomsläger i Härnösand, samt ett europeiskt ungdomsläger i England i juli. För vuxna som stammar finns det, förutom föreningsträffar på lokal nivå, en medlemskongress, ett nordiskt seminarium i Finland i höst och... en världskongress i Buenos Aires i maj i år. Mer på http://www.stamning.se/.

Tänk att man får vara med om så mycket kul, bara för att man stammar! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar